Tweedehandskleding is friperie in het Frans

Zes weken vertoef ik in Nantes, Frankrijk en natuurlijk ga ik ook hier op zoek naar kleding in het tweedehands circuit. En tweedehandskleding is friperie in het Frans.

Net Episode

In het centrum tref ik een winkel die op 2e handsketen Episode in Nederland lijkt, maar zich afficheert als een ‘kilosale’ winkel. Net zoals bij Episode is er héél veel, keurig soort bij soort gehangen, zoals alle plissérokken bij elkaar, de rode en andere kleuren kleurig bij elkaar gegroepeerd, de alpino’s fleurig opgehangen. Niets is gestreken en er is te veel polyester naar mijn smaak.

Bij andere winkels moet je graaien en ruikt het weer ouderwets naar tweedehandskleding, weer bij andere winkels is er aandacht besteed aan de presentatie tot en met de etalage toe.

Friperie

Tweedehandskleding is friperie in het Frans. In de grote steden in Nederland is de kwaliteit in het algemeen hoger dan hier. De prijzen liggen ongeveer gelijk, dat wil zeggen zoals de prijzen bij Zipper zijn, tussen de 15 en 25 euro voor een gewoon kledingstuk.

Tot nu toe mis ik bijzondere spullen. In een wat betere friperie – die dan ook meteen niet meer zo heet – lukt het me om een mooi mouwloos vestje van Devernois te scoren. Dat blijkt best een chique Frans merk te zijn, met veel mooi tricot.

Friperie in Frankrijk: 2e hands hesje van een goed Frans merk.

Nog leuker is Emmaüs.

Wat is Emmaüs?

Emmaüs is een internationale beweging die bestaat uit woonwerkgemeenschappen die in hun onderhoud voorzien door kringloopbedrijven op te zetten en hierin te werken. Met de opbrengst van deze bedrijven worden ook vluchtelingen, armen en daklozen geholpen. En dat doen ze goed hier in Frankrijk. Ze hebben wel veertig vestigingen in Frankrijk. Check wel elke keer de aparte websites, want ze hebben allemaal hun eigen openingstijden.

Fournituren

Als je echt voor een prikkie wilt scoren, moet je zeker naar zo’n Emmaüs-vestiging gaan als je die tegenkomt. Die in Nantes is in een soort verzameling schuren, waar je mooiste dingen kunt vinden. Niet alleen kleding, maar zeker ook prachtige fournituren en nog echte brocante, dus oude spullen. De afdeling kleding is groot, zelfs voor mannen is er redelijk veel keus.

Prachtige gehaakte, witte handschoenen, een schattig kraagje, drie ringen en twee truien kunnen aan mijn garderobe worden toegevoegd. 20 euro is de totaalschade. De truien gaan meteen in de was en worden al regelmatig gedragen.

Dus ben je een tweedehandsliefhebber? Houd vooral Emmaus in de gaten en snuffel her en der rond in de friperieën die je tegenkomt op je tocht door Frankrijk.

 

P.S. de verwijzingen naar de websites zijn in het Frans. Kijk even of je de taal kunt veranderen, als je Frans niet zo sterk is.

 

lees ook

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *