Duurzame truien voor de winter

Winter! En dan een lekkere warme trui aan; ik kan daar zo blij van worden. Daarom hier enkele ideeën voor truien, duurzame truien.

Soms kom je bij de links hieronder dezelfde website tegen: Project CECE. Deze website wil bewuste kledingkeuzes makkelijker maken. Het aanbod is online verspreid over vele (relatief kleine) webshops. Bij Project CECE komt veel bij elkaar, waardoor je waarschijnlijk sneller vindt wat je zoekt. Per keer vermeld ik ook de rechtstreekse website erbij.

Loop.a life, voor mannen en vrouwen

Loop.a life is een kledingmerk van Nederlandse bodem, dat ik me kan herinneren als één van de eerste die met duurzame truien is gestart. Hun truien zijn gemaakt van afgedankte kleding die anders hoogstwaarschijnlijk in de verbrandingsoven terecht zou komen. Alles wordt gesorteerd op kleur, compositie en materiaal. Dan begint het opschonen, vervezelen, mengen, spinnen, ontwerpen en als laatste, breien.

Als je geïnteresseerd bent in de samenstelling van deze duurzame truien, bij elk product staat precies omschreven van welke materialen een trui is gemaakt.

Knitwit Stable, voor mannen en vrouwen

Wist je dat de waarde van Nederlandse wol tegenwoordig slechts 5 tot 15 eurocent per kilo is?! Voor zwarte wol moet de boer zelfs betalen om het te laten verwerken. Daarom is het vaak goedkoper om de wol weg te gooien… Zó zonde! Daarom brengt Knitwit Stable daar verandering in. Op de boerderij in Baambrugge lopen hun eigen merinoschapen, Texelse schapen en angorageiten. In de schuur is een groot atelier neergezet met breimachines. Hier wordt het eigen label Knitwit Stable geproduceerd: stoere truien, vesten, omslagdoeken en mutsen. Allemaal ontwikkeld en gebreid in hun minifabriek.

Deze truien zijn niet goedkoop, maar per item staat precies omschreven hoe de prijs van hun product tot stand is gekomen. Hier heb je een totaaloverzicht van de prijsopbouw.

UNBORN, alleen voor mannen

UNBORN maakt duurzame, no-nonsense truien voor mannen. Voor de truien gebruiken ze merinogaren die cradle to cradle gecertificeerd zijn; daarnaast zijn de producten ook nog eens volledig circulair en duurzaam ontworpen. Zo kunnen de producten een leven lang mee. Bekijk hier de tamelijk beperkte collectie duurzame truien.

Elements of Freedom, alleen voor vrouwen

Elements of Freedom is een Amsterdams merk en heeft een ruim en gevarieerd aanbod in gebreide stukken, ook voor warmere dagen. Vrolijk, modieus en kleurrijk. “Every outfit not only looks good but also feels good in conscience,” zeggen ze heel mooi op hun website. Via Project CECE. Directe link

Joline Jolink, alleen voor vrouwen

“De toekomst is voor mij een plek waar mensen onderdeel zijn van de natuur.” Met die gedachte is Joline Jolink vorig jaar van Rotterdam naar een boerderij met een hectare grond verhuisd, om van daaruit te wonen en ontwerpen. Ze maakt duurzame truien die vooral mooi zijn, lekker zitten en goed staan.

Teym, voor mannen en vrouwen

Dit duurzame modemerk van Nederlandse bodem maakt zowel voor mannen als vrouwen truien. Hun merino sweater is van 100% merinowol gemaakt en is dus heerlijk warm maar jeukt gelukkig niet. De items worden ontworpen in het Amsterdamse atelier en in Europa gemaakt. Op hun site kun je uitgebreid lezen in welke landen Teym produceert. Via Project CECE. Rechtstreekse links:

Deze foto is puur decoratief. Gezien bij Royals and Rebels, Kunstmuseum Den Haag. Zie opmerking over de hier geplaatste foto’s onderaan het blog.

Inti Knitwear, alleen voor vrouwen

Dit merk is in 1993 opgericht door Anna Cales. Het bijzondere is dat het bedrijf nauw samenwerkt met 700 breiers in Ecuador. Anna is dan ook de helft van het jaar in Nederland en de andere helft in Ecuador. “De kleding wordt gemaakt van alpaca wol uit Peru met respect voor de natuur, culturen en mensen.”  Vrolijk, modieus breiwerk. Via Project CECE. Directe link.

Alchemist, alleen voor vrouwen

Alchemist is opgericht door Caroline Mewe die gelooft dat mode en ethisch zakendoen even belangrijk zijn. Hun filosofie en de reden achter de naam is dan ook als volgt: “Wij geloven dat geen enkel ding of persoon een geïsoleerd fenomeen is. Chemie begint pas wanneer verschillende elementen op elkaar inwerken.” De truien zijn gemaakt van duurzame materialen en op een ethische manier geproduceerd. Via Project CECE. Directe link.

Lanius, alleen voor vrouwen

Ook deze foto is puur decoratief. Gezien bij Royals and Rebels, Kunstmuseum Den Haag.

Dit Duitse merk maakt kleding die klimaatneutraal, eerlijk geproduceerd, ecologisch en huidvriendelijk is. Het familiebedrijf is gevestigd in Keulen en wordt gerund door moeder en dochter. Ze leggen de focus op kwaliteit en slow fashion met twee collecties per jaar. Ze hebben veel duurzame truien die echt tijdloos zijn en ook een aantal zeer kleurrijke stukken.

Armed Angels, voor mannen en vrouwen

Armed Angels is ook een Duits merk en staat voor eerlijke werkomstandigheden, kwalitatieve materialen, mooi design en natuurlijk een beter milieu. Ze hebben een grote collectie duurzame truien en sweaters van biologisch katoen. Als je van streepjes houdt, ben je hier aan het goede adres. Via Project CECE. Rechtstreekse links

Bron: Het kan wel

P.S. De hier geplaatste foto’s hebben niets met de hier genoemde merken van doen. Ivm auteursrechten plaats ik alleen eigen gemaakte foto’s, die in ieder geval de sfeer van het artikel weergeven.

lees ook

De ins en outs van wollen kleding

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *