Hoe ouder, hoe leuker het leven

“Hoe ouder, hoe leuker het leven” vindt Wies Verbeek. Geestelijk voelt ze zich jonger dan 58, “mijn rimpels denken er helaas iets anders over.” In 2021 heb ik Wies al geïnterviewd over haar missie om een beetje leuk oud te worden. Nu is er een boek over dit onderwerp uit!

Hoe ouder hoe leuker het leven

Wies Verbeek legt haar vragen over een gezond verouderingsproces al jarenlang voor aan wetenschappers en experts en die informatie deelt ze in verschillende tijdschriften. Nu is er dan het boek ’n Beetje Leuk Ouder Worden.

Je levensstijl bepaalt voor 75% je gezondheid

Door aanpassingen in je leefstijl kun je volgens haar een stuk fitter en gezonder oud worden. “Je genen bepalen slechts voor 25 procent hoe gezond je blijft en hoe oud je wordt. Je leefstijl bepaalt de resterende 75 procent”, vertelt Wies. “Dat wil niet zeggen dat je als een gezonde, heilige maagd Maria door het leven moet gaan. Maar let gewoon goed op wat je eet en beweeg voldoende. “

Sinds twee jaar ga ik zelf drie keer per week naar de sportschool en ik zwem veel. Ik heb een veel betere conditie en mijn spieren zijn sterker dan voorheen. Ouderdomskwalen krijg je toch wel, je kunt ze maar beter zo lang mogelijk uitstellen. Je lichaam onderhouden helpt echt, merk ik zelf. Niet dat ik nooit eerder sportte, maar ik ben nu veel serieuzer aan de slag gegaan. Mooie bijvangst is dat mijn kleding beter zit en als imagoadviseur is dat natuurlijk belangrijk. Ik zit gewoon beter in mijn vel, letterlijk en figuurlijk.  Dus voor mij geldt hier zeker: hoe ouder, hoe leuker het leven!

Je loopsnelheid zegt iets over je fysieke gezondheid

Fotografie: Petra Hoogerbrug

101 tips staan in Wies’ boek. Eén daarvan is om te weten wat je loopsnelheid is. Dat zegt namelijk iets zegt over je fysieke gezondheid. Het gaat om het tempo waarin je loopt wanneer je door het bos wandelt of in de stad loopt. In het boek staat hoe je die loopsnelheid kunt meten.

Ook blijkt uit onderzoek dat positieve mensen langer leven. Ben je geen positivo van huis uit, je kunt positief denken wel trainen. Begin gewoon ’s morgens aan leuke dingen te denken of sluit de dag af met de fijne dingen je die dag hebt beleefd. Hoe klein zo’n beleving ook is.

Een tip die tegenwoordig goed van pas komt: het lager zetten van de verwarming. “Vroeger werden we warm bij 13 tot 15 graden. Als we de verwarming op 18 graden of meer zetten, hoeft ons lichaam niet meer te werken om op temperatuur te blijven. Je lichaam aan het werk zetten door een lagere temperatuur is juist goed voor de aanmaak van bruin vet en je doorbloeding”, aldus Wies.

Zo kan ze nog wel even doorgaan. “Van de handige yogatool die voorkomt dat je bovenrug bol wordt tot en met het strooien van valiumzout tegen een hoge bloeddruk.”

Nadenken over gezondheid

Wies hoopt dat het belang van een gezonde leefstijl steeds meer doordringt in Nederland. Wat mij aanspreekt is haar opmerking over beweging en al die e-bikes. Het wordt zo vaak al gezegd: mensen bewegen gewoon te weinig. Mijn eigen constatering: Door op een e-bike te gaan zitten, denken mensen dat ze meer bewegen. Een e-bike doet mensen waarschijnlijk wel meer fietsen, maar of ze meer en beter bewegen dan voorheen, vraag ik mij ten zeerste af. Mensen zijn van nature lui en nemen vaak de gemakkelijkste weg: die trapondersteuning in de hoogste stand is wel heel comfortabel. Je benen bewegen dan wel, maar je uithoudingsvermogen gaat er echt niet van vooruit, laat staan dat je je spieren goed gebruikt of calorieën verbrandt. Als je dan toch e-biket, zorg dan dat je die trapondersteuning zo laag mogelijk zet.

Sta open voor nieuwe ervaringen

Veel tips dus om vooral mensen te laten ervaren hoe leuk het is om oud te worden. “En het allerbelangrijkste: blijf openstaan voor nieuwe dingen. Gá voor die nieuwe baan, gá studeren en bespéél dat nieuwe muziekinstrument. Oud worden kan altijd nog”, aldus Wies.

Ik heb alvast het woord bij de daad gevoegd. Vanaf maart ga ik zes weken naar Nantes bij een Franse familie wonen om mijn Frans eens goed bij te spijkeren en de Franse cultuur van nabij te beschouwen.

En verder speel ik gezellig verder met mijn vriendinnen van Kleurrijk60plus. Je bent nooit te oud om kleurrijk te zijn, nooit te oud om te dollen.

Hoe ouder, hoe leuker het leven

Kleurrijk60plus gefotografeerd door Lenny Moeskops

lees ook

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *