Zelfde maat met andere afmetingen

Je hebt vast eerder gemerkt dat de maten van confectiekleding per land verschillen. Maar wist je ook dat je van hetzelfde merk een zelfde maat met andere afmetingen kunt hebben?

Maat 38 in Nederland is niet maat 38 in Italië

Intussen weet je waarschijnlijk wel dat een Frans maatje 38 een Nederlandse maat 36 is. Italië maakt het nog bonter door wel twee tot drie maten met onze kledingmaten te verschillen. De mannen weten vast wel dat de Italiaanse kleding strakker gesneden is en dat de Italiaanse broekmaat  anders uitvalt dan dezelfde Nederlandse broekmaat. In Duitsland snijden ze juist ruimer en kan een vrouwenmaat 38 wel degelijk maat 38 zijn, zo niet zelfs 40.

Hoe zit het met kledingmaten van hetzelfde merk?

Ik pas bij Uniqlo een donzen jasje, maat M. Ik probeer een ander, vergelijkbaar jasje van hetzelfde model, maat M en de maat valt ineens kleiner.  De man bestelt via internet een Stetson pet in zijn maat, blijkt die pet groter uit te vallen dan een eerder gekocht, vergelijkbaar exemplaar.

Stetson meet met twee maten.

Twee incidenten kort achter elkaar.

Hoedenwinkel House of Hats kan het uitleggen, want door schade en schande wijzer geworden.

Meten met twee maten: zelfde maat met andere afmetingen

De kledingstukken en petten worden in verschillende landen gemaakt, de ene bijvoorbeeld in China, de ander in Bangladesh. En daar meten ze kennelijk met twee maten. De ene 38 voor een kledingstuk of de andere pet in maat 59 is de andere niet, blijkt. In de winkel merk je dat natuurlijk vrij snel dat je een zelfde maat met andere afmetingen past en dan grijp je snel de maat die wel bij jou past. Maar op internet kun je dus niet zomaar blindelings dezelfde maat kopen.  Zo kun je van een kouwe kermis thuiskomen.

Dus let daarop als je wat wilt aanschaffen. Misschien is het zelfs handig te noteren waar het kledingstuk of accessoire wordt gemaakt, zodat je een miskleun de volgende keer voor bent.

Lees ook

Er wordt wat afgerommeld met confectiematen, lees daarom ook: Welke maat pas ik? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *