Wat te doen met een kriebeltrui?

Het is winter en het wordt steeds kouder in ons kikkerlandje. Tijd om die heerlijke wollen truien uit de kast te trekken dus. Maar ‘bummer’ , die trui kriebelt zo vinden sommige mensen. Heb jij ook zo’n last van zo’n  kriebeltrui? Hier handige tips om dat kriebelgevoel te voorkomen. Overigens, garantie tot aan de deur, want niet iedereen vindt dat deze tips inderdaad dat gekriebel voorkomen.

Waarom kriebelt wol eigenlijk?

Het kriebelen van wol wordt met name veroorzaakt door de dikte van de vezel. Daarnaast speelt ook de manier waarop de wol gesponnen is een rol. Wol kan heel strak gesponnen zijn. Hierdoor kan de vezel open gaan staan en op die manier de huid irriteren.

Waarom kan je huid op wol reageren? Wol is een natuurlijke vezel die afkomstig is van schapen en andere dieren. Het kan lanoline bevatten, een wasachtige substantie die van nature in wol voorkomt en bij sommige mensen allergische reacties kan veroorzaken.

kriebeltrui

Wol houdt je heerlijk warm als het koud is. Hier het levende bewijs!

Maar nu de eventuele oplossingen om zo’n kriebeltrui minder te laten irriteren.

Crèmespoeling

De crèmespoeling voor je haar is een fantastisch middel om je trui weer zacht te krijgen, net zoals dat bij je haren gebeurt. Gooi de kriebeltrui met crèmespoeling NIET in de wasmachine. Was met de hand. Maak de trui nat met koud of lauw water en droog hem dan weer een beetje met een handdoek en laat bij voorkeur liggend drogen op een handdoek. Smeer wat crèmespoeling op de trui en kneed het voorzichtig in de stof. Laat het een paar minuten intrekken en spoel het dan weer uit. Net zoals bij je haren dus!

Natuurazijn

Met natuurazijn kun je dezelfde stappen als bij de crèmespoeling volgen, maar deze keer spoel je de azijn er niet uit. Die mag namelijk gewoon blijven zitten. Om de azijngeur uit je kriebeltrui te krijgen kun je hem het beste buiten ophangen. Dan gaat je huis ook niet naar deze geur ruiken. Zo makkelijk is het!

Vriezer

Ja, je leest het goed, leg de kriebeltrui in de vriezer. Maak de trui een beetje nat en stop hem dan in een plastic zak. Leg hem vervolgens een nachtje in de vriezer. Haal hem de volgende ochtend uit de vriezer en laat hem ontdooien. Et voila, je trui is binnen no time weer zacht.

Voor de koukleumen onder ons

Wol, ik kan er niet genoeg over schrijven. Zo lekker warm! Voor iemand die het gauw koud heeft is wol dé stof die mij gelukkig maakt. En onder jullie zijn er vast meer koukleumen.

Waarom is wol warm?

Wol staat bekend om zijn superieure isolerende eigenschappen. Dit komt doordat wol vezels kleine luchtzakjes bevatten die warmte vasthouden. Hierdoor houdt wol je warm in de winter, zelfs als het vochtig is.

De wollen onderhemdjes van Natur-El zijn een uitkomst voor koukleumen. Klik op de foto voor de link.

In deze maanden draag ik dan ook bijna alleen wol. Als het niet de bovenlaag is, dan wel als ondergoed. Sinds ik de wollen onderhemdjes heb ontdekt, is mijn garderobe in de winter vele malen groter geworden. Een wollen hemdje onder een blouse en deze zomerdracht is weer helemaal geschikt voor de winter. Of onder een dunne wollen trui of jurk is het een welkome aanvulling. Echt, een aanrader voor koukleumen en mensen die hun wintergarderobe willen uitbreiden .

Wat zijn de nadelen van wol?

Wol is een natuurlijk materiaal en staat bekend om zijn veelzijdige eigenschappen. Wol isoleert, neemt vocht op, is elastisch en water- en vuilafstotend, maar

  • Wol kriebelt bij sommige mensen.
  • 100% wollen sokken slijten sneller en
  • Ook je wollen jas op je fietszadel kan op die plek eerder lelijk worden. Daar hebben de vrouwen van Staphorst trouwens wat op gevonden. Zij denken dat je wollen jas minder snel slijt als je over je fietszadel een wollen hoes doet. Die ze zelf maken. Wol op wol slijt minder” | Modemuze
  • Je moet heel erg oppassen voor motten in je wollen kleding.
  • Schapenvacht vervilt door het gebruik, wol kan dus gaan pillen. Hierover een andere keer meer.

Mottengaten zien er zo uit. Dus let op en bescherm je wollen kleding met o.a. mottenballen. Elke drie maanden verversen!

100% wol is duur

Wol is een natuurlijk geproduceerd en geoogst, maar relatief zeldzaam product dat aanzienlijke kosten met zich meebrengt . Merinowol groeit “heel” langzaam. Als gevolg daarvan duurt het lang om je trui te laten groeien! En dan heb je het over schapenwol. Kijk je naar alpaca of kasjmier, dan ben je nog veel duurder uit. Dat heeft te maken met het aantal dieren dat je kunt houden. Hoe minder beesten, hoe minder wol, hoe duurder het product. Logisch toch?

Daarnaast heb je het proces van scheren, reinigen, kaarden, spinnen en verven van wol. Dat vergt veel tijd en middelen, wat bijdraagt ​​aan de kosten van het eindproduct. Bovendien is wol een premium materiaal dat bekend staat om zijn duurzaamheid, warmte en comfort, wat ook bijdraagt ​​aan het hogere prijspunt.

Hoe koop je wollen kleding?

Als je uit bent op echte wollen kleding, kan het frustrerend zijn om erachter te komen wat je precies koopt. Ik bedoel hier truien en wollen stof. 100% wol zegt niet zoveel over de kwaliteit namelijk. Als je het echt belangrijk vindt, zoek naar zoveel mogelijk informatie. Als je deze niet op het label kunt vinden, vraag het personeel ernaar. In een goede zaak moeten ze je dat kunnen vertellen.

In ieder geval is het zo dat hoe fijner de wol, hoe prettiger deze op de huid voelt. Er zijn vele soorten wol. Koop de zachtste kwaliteit truien en vesten die je je kunt veroorloven.

Materiaalmengsels minder geschikt voor koukleumen

Vanwege de prijs wordt het materiaal tegenwoordig veelvuldig gemengd met andere stoffen, vaak polyester. 100% wol is moeilijk te vinden. Zelfs in mijn vintagekledingstukken zie ik geregeld 80% staan. Ik spreek dan over kleding vanaf ongeveer de 80er jaren. Is een kledingstuk ouder, dan heb je kans dat er minder gemengd is. Maar als het ouder is, kun je ook niet altijd zien wat de samenstelling is van de stof. Het werd namelijk pas echt gewoonte vanaf midden 60er jaren om materiaaletiketten in de kleding te naaien. En dan nog. Er werd in die tijd nog veel zelf genaaid en in die kleding vind je ook geen materiaaletiketten.

Over het algemeen houden mengsels je niet zo warm als 100% wol , maar ze kunnen een betere warmte-isolatie bieden dan katoen. Als een kledingstuk 70% wol is, is het vaak ook al een goede warmte isolator.

Overigens de dikte van een trui zegt niets over de warmte. Het materiaal is echt belangrijk. Een dikke katoenen trui bijvoorbeeld houdt je echt niet warm in de winter, een dikke wollen trui van pakweg 60-70% is veel beter geschikt voor koukleumen.

 

Lees ook

Duurzame truien

 

Komt een man bij de kapper

Een klant die al jaren in kapsalon Hair4U komt ziet een jongeman binnenlopen met krullend haar. “Kan dat ook bij mij?”, vraagt deze 65plusser. “Jazeker, kan ik een permanent bij jou zetten”, reageert Ray, zijn kapper. “ Het wordt niet helemaal hetzelfde maar je krijgt er een vollere bos haar mee.” Zie hier een man bij de kapper.

Vollere bos haar

De laatste jaren zet Ray steeds vaker de krullers in een mannenkapsel. Bij jonge mannen, maar zeker ook bij ouderen. Niet voor die kleine krulletjes, maar als ondersteuning voor het haar. Door een grove permanent krijgt het haar een soort slag erin en toont het kapsel voller.

Overigens, laat je haar niet vaker dan eens in de 8 tot 10 weken permanenten. Hoewel de permanentvloeistoffen tegenwoordig veel beter zijn dan vroeger, moet je je haar niet teveel belasten.

Komt een nieuwe man bij de kapper

Zo nu en dan krijgt Ray een nieuwe klant op zijn stoel, met een specifieke vraag. Zo’n man is echt zoekende en Ray vindt het leuk met hem te kijken wat bij hem past. “Ze nemen soms plaatjes mee en vragen dan ‘Kan dat wel bij mij, met mijn haar? Nu ik grijs ben?’ Ray kijkt natuurlijk eerst naar het gezicht en naar het type mens, voordat hij bijvoorbeeld heel hoog opscheert. Er kan best veel tegenwoordig, en dat moedigt hij graag aan.

“Wel wil ik weten of de klant in het dagelijks leven wat aan zijn haar doet. Ik kan wel van alles creëren, maar als je het na de kappersbeurt niet bijhoudt, schiet het natuurlijk niet op. Zo uit je bed, de straat op, dat werkt natuurlijk niet. Föhnen, wax of gel erin, iets om het weer toonbaar te krijgen. Veel mannen doen dat graag. Ze willen er goed uitzien!”

man bij de kapper

Komt een man bij de kapper: Ray aan het werk.

Haar verven voor mannen

Ray kleurt geen mannenharen. Onnatuurlijk vindt hij dat eruit zien. Sommige mannen kleuren hun haar al heel lang, maar gebruiken dan bijvoorbeeld dezelfde kleur als 10, 20 jaar geleden. “Maar je gezicht verandert, je huid wordt grijzer, lichter en dan klopt zo’n kleur niet meer.  Bovendien, een donkere haarkleur maakt je gezicht hard en je oogt daardoor ouwelijker. Je wordt niet voor niets grijs hè. Je haarkleur past zich aan je huidskleur. Dus als je het verft, neem dan een lichtere kleur.”

Diverse mannen kleuren bovendien hun haar zelf. Ze weten dan niet goed hoe het moet en verven kleur op kleur, waardoor de tint steeds intenser wordt. Ray vindt: “Als je dan toch je haar wilt verven doen, laat het professioneel doen.”

Komt de man bij de kapper, dan worden eerst de uitgegroeide haarwortels gedaan en dan pas de rest van het haar, zodat je een mooie – niet te donkere – natuurlijk ogende kleur krijgt. Het nadeel is: Bij vrouwen is het geoorloofd dat je een uitgroei ziet. Bij mannen niet. Die zou je dan iedere twee weken moeten bijkleuren, maar dat wordt natuurlijk al snel te prijzig. Willen die mannen toch die donkere kleur doorzetten en hebben ze een grijzende baard, dan klopt het plaatje zeker niet meer. Om het geheel te laten kloppen, moeten ze eigenlijk die baard ook kleuren. Dan wordt het wel een heel gedoe.

Kortom: daarom kleurt Ray geen mannenharen

Grijs haar bijkleuren

Kiest de man ervoor zijn haar gewoon lekker grijs te laten, dan is zilvershampoo echt een aanrader. Het grijze haar vergeelt namelijk en door die speciale shampoo wordt je haar weer mooi grijs. “En mijn klanten zien echt het verschil. Zitten in dat grijze haar ook nog donkere stukken en vindt mijn klant het leuk dat een beetje aan te zetten, dan adviseer ik zwarte gel. Door die gel licht dat zwarte meer op.“

man bij de kapper

Hangende mondhoeken

Mannen kunnen – in tegenstelling tot vrouwen – heel gemakkelijk hun hangende mondhoeken camoufleren. Door een baard. “Veel mannen zijn bang dat ze dan ouder lijken”, vertelt Ray, “maar dat is een kwestie van goed onderhouden en stylen. Het hoeft niet meteen een volle baard te zijn, je kunt bijvoorbeeld een stoppelbaardje laten staan. Dat leidt ook al af van eventuele rimpels e.d. En als je dan toch een echte baard wilt, houd die dan kort en onderhoud hem goed. Bakkebaarden zijn eveneens een alternatief. Dan leid je de aandacht ook af van een kaal of een rimpelig hoofd. Extra voordeel: Mannen met een wat pafferig gezicht krijgen een slanker gezicht met bakkebaarden.

Man luistert naar partner

man bij de kapper

Ook een kale man kan zijn uiterlijk veranderen. Van glad geschoren naar steeds langere bakkebaarden.

Ik vertel dat de haardracht en gezichtsbegroeiing van mijn uiterst kale man sinds onze ontmoeting een klein decennium geleden, behoorlijk zijn veranderd. Op mijn verzoek ging het standje tondeuse iets omlaag, zodat er iets meer haar ontstond. Toen kwamen voorzichtig kleine bakkebaarden, en nu heeft hij  van die R&R bakkebaarden. Ray herkent die verandering wel. Toen hij Tamara 16 jaar geleden ontmoette, was zijn haar veel korter, springerig, blonder en hij had geen baard. Tamara gaf hem beetje bij beetje suggesties om zijn uiterlijk te veranderen. Hij luistert graag naar de ideeën van zijn partner en hoort dit ook regelmatig terug bij zijn klanten. Op de stoel zeggen ze nog wel eens ‘mijn vrouw vindt het wel leuk dit of dat.’ En, hebben die vrouwen gelijk? Ray lacht: “Vaak wel hoor, mannen zijn net zo goed ijdel, maar ze hebben soms een zetje nodig.” Tamara merkt op dat vrouwen zekerder worden over hun uiterlijk als ze ouder worden. Mannen juist niet. Ze vinden het meestal vervelend dat ze minder haar krijgen. “Als kapper kun je daar heel goed op inspelen. Die onzekerheid kun je weghalen door een passend kapsel te geven. Als kapper kun je veel invloed op zijn uiterlijk hebben, waardoor hij zich beter gaat voelen.”

Klant blij, kapper blij

Kortom:

Er zijn genoeg mogelijkheden om je haar en je hoofd mooier te laten lijken. Veel haar of veel minder haar. “Dat is natuurlijk zo leuk aan ons vak: Je kunt de klant over van alles adviseren. En dan werkt het ook nog. Zij blij, wij blij!” Er verschijnt een glimlach op Ray’s gezicht.

 

Dit was een weergave van het gesprek met Ray, kapper bij Hair4U in Zaandam

Lees ook

interview met Tamara ‘Vrouwen en hun haar

Vrouwen en hun haar

“Doe maar heel kort, als een rattenkopje, maar dan met wat extra slierten hier en daar om het niet te saai te laten zijn”. “Lijkt me niet zo’n goed idee”, antwoordt Tamara, mijn kapster. Vragend kijk ik haar aan. “Zulk ultrakort haar trekt de aandacht naar je rimpels. Dat wil je vast niet.” Dus Tamara knipt mij kort, maar een stuk langer dan ik voor ogen had.

Tamara en haar vriend Ray werken al heel lang bij Hair4U in Zaandam. Zij adviseren graag hun ouder wordende klanten die net even anders gekapt worden dan de jongere garde. In dit artikel ‘Vrouwen en hun haar’; in een ander artikel nemen we het mannenhoofd onder de loep.

Vrouwen en hun haar

Tamara en Ray zijn kappers met meer dan dertig jaar ervaring. Allerlei tips en ideeën geven ze aan de ouder wordende klant.

Leg de nadruk op wat mooi is

Net zoals bij het stylen van kleding, leg je de nadruk op wat mooi is en leid je de aandacht af van je mindere kanten.

Dus die rimpels in je gezicht wil je meestal een beetje verdoezelen. En heb je een pafferig uiterlijk gekregen, dan wil je dat ook camoufleren, toch? “In dat geval knip ik het haar wat piekerig over de wangen”, legt Tamara uit. Niet alleen leidt dat de aandacht van de rimpels af, ook je gezicht lijkt ovaler. Een ovaal gezicht is het ‘ideale’ gezicht. Dan kloppen alle verhoudingen.

“Maar heb je bijvoorbeeld gladde wangen, zoals jij, dan kun je ook heel goed het haar uit je gezicht halen. Dat geldt ook voor vrouwen met een rimpelige bovenlip. Dan leid je de aandacht daarvan af door het haar naar achteren te stylen.”

Lange pony: niet doen

Gebruik goede producten van de kapper. Verderop wordt uitgelegd waarom.

Vrouwen en hun haar; iedereen wil er toch goed uitzien, zeker je kapsel vraagt altijd aandacht. “Bij een oudere klant kijk ik altijd hoe ik haar een frissere uitstraling kan geven. Ik kan niets in je gezicht ‘liften’, maar ik kan wel de suggestie wekken. Met make-up doe je dat toch ook? Je kunt bijvoorbeeld je ooglijntje naar boven te trekken, dat geeft een liftend effect aan de ogen.”

Dus heb je bijvoorbeeld altijd een lange pony gehad? Op latere leeftijd gaan je oogleden meestal zakken. Een te lange (vooral volle) pony benadrukt dan die oogleden. Beter is het voorhoofd vrij te maken, zodat je aandacht naar je voorhoofd gaat in plaats van die hangogen. Een korte pony of een piekerige, niet te lange pony of een asymmetrische scheiding zijn dan prima oplossingen.

Kun je hangende mondhoeken ook camoufleren? “Helaas”, lacht Tamara, “maar bij mannen is daar wel een oplossing voor. Lees maar in ‘Komt een man bij de kapper’.”

Dunner wordend haar ook bij vrouwen

Je haar wordt sowieso dunner bij het ouder worden, vooral na de overgang. Haar kan nog dunner worden door medicijnen, chemo. “Dat is lastig”, vindt Tamara. “Het kan tijdelijk zijn. Dus dat bespreek ik met mijn klant. Ik bekijk de kwaliteit van het haar en geef dan advies. Als het haar het aankan, suggereer ik vaak een grove permanent om je haar voller te laten lijken. Thuis houd je je kapsel bij door volumeproducten te gebruiken en het haar te föhnen, zodat het langer goed in model blijft. En, ook heel belangrijk: gebruik goede producten van de kapper. Die zijn wel wat duurder, maar de spullen van de drogist of uit de supermarkt zijn gewoonweg van mindere kwaliteit dan de professionele producten. Die doen dus vaak niet of onvoldoende wat ze beloven en ze zijn slechter voor de kwaliteit van je haar.”

Een andere mogelijkheid om haar meer volume te geven, zijn extensies. Bij beschadigd, dunner haar is dat echter geen goed idee. Die extensies zitten met gewichtjes aan je haar vast en dat is voor fragiel haar een ‘no go’. En als de wind even door je haar waait, zie je die dingen ook zitten.

Als de kapper je geen oplossing kan bieden, kun je in dat geval beter een haarwerk laten maken.

Vrouwen en hun haar

Vrouwen en hun haar: Deze vrouw wil niet te veel aan haar haar doen, als ze de kapsalon heeft verlaten. Krullen laten zetten geeft een speels kapsel en vergt minder onderhoud. 

Haarstructuur

Niet alleen wordt je haar dunner, ook je haarstructuur verandert als je grijs wordt. Het wordt stugger; steil haar kan een slag krijgen of zelfs gaan krullen. Andersom kan ook: je verliest je krullen. Volgens Tamara verandert je haarstructuur elke zeven jaar. Sowieso gaat je haarkwaliteit achteruit. Net als je huid wordt je haar minder elastisch, poreuzer, het breekt sneller af.

Dus zorg voor goede producten om je haar te behandelen. Dat geldt trouwens ook voor je huid: Je lichaam verdient betere producten.

Niet te jeugdig

Tamara heeft veel vaste klanten en merkt dat sommigen tegen haar zeggen: “Tamara, ik word nu ouder. Als ik iets moet veranderen, dan moet je dat tegen me zeggen. Ik wil er niet te jeugdig bijlopen. Vrouwen en hun haar: ze hebben meer inzicht in hun uiterlijk dan mannen. Daarom kunnen ze hun man ook suggereren hun uiterlijk aan hun leeftijd aan te passen en zo komt zo’n man dan bij Ray en die helpt hem dan verder. Lees meer in ‘Komt een man bij de kapper’.

De prijzen

Naar de kapper gaan is bepaald niet gratis. Tamara en Ray beamen dat, maar wijzen op het kwaliteitsverschil tussen hun salon en een tientjessalon. “De kniptechniek is echt anders bij de betere salon. Dat komt omdat wij telkens bijgeschoold worden, ook in het kijken naar en adviseren van de klant. Die kosten worden natuurlijk ook in de prijs verdisconteerd”, aldus Tamara. “Vooral nieuwe klanten zijn verbaasd dat we ze zo goed bekijken en adequaat adviseren. Ik vind dat het bij je vak hoort.“

Ik kan dat alleen maar beamen. Daarom kom ik telkens terug, ook al woon ik al jaren in Hoorn. Tamara vertelt dat een aantal klanten na Coronatijd hun baan verloren en naar een goedkopere kapper gingen. “Na verloop van tijd kwamen ze toch weer terug, omdat wij beter knippen. Voor sommige klanten is dat financieel best pittig, maar ze hebben het er voor over om onze prijs te betalen; ze bezuinigen op andere zaken. Dat waarderen wij natuurlijk enorm. Mensen komen van heinde en verre. 60% van ons klantenbestand is van buiten Zaanstad.”

 

Kortom: een goede kapper is zijn of haar geld meer dan waard!

 

Dit was een weergave van het gesprek met Tamara, kapper bij Hair4U in Zaandam

Lees ook

Het interview met Ray ‘Komt een man bij de kapper