Verbeelden we ons dat nou of is het echt zo dat je meer haar in de herfst verliest? De experts zijn het erover eens: het is echt waar, je verliest meer haar in de herfst. En dat komt door de zomer! Doe dus iets op je hoofd en bescherm je haar. Tips aan het einde van dit artikel.
Verliezen we normaal zo’n 50 tot 60 haren per dag, in de herfst kan dit aantal oplopen tot circa 100 haren per dag. Schrik er niet van, het is een normaal verschijnsel.
Bescherm je haar
Deze toename van haarverlies in de herfst komt doordat we ons haar in de zomer blootstellen aan de zon. Je haar droogt ervan uit, het verkleurt vaak en in de herfst ga je nog meer wilde haren verliezen!
Uit onderzoeken is gebleken dat zonnestraling veranderingen in de chemische compositie van ons haar teweegbrengt. Dit proces wordt wel ‘foto-oxidatie‘ genoemd.
Net zoals onze huid bevat ons haar pigment, melanine, om ons haar te beschermen tegen de blootstelling aan UV-straling. Hoe groter de concentratie van melanine, hoe minder snel ons haar in de zon zal beschadigen. Toch is het vaak onvermijdelijk dat de zon een foto-oxidatie proces op gang brengt. Tijdens dit proces worden de chemische verbindingen tussen de aminozuren verstoord, worden vetten afgebroken en is er sprake van foto-oxidatie van de melanine
Al met al is het dus heel belangrijk – maar dat wisten we al – : bescherm je haar in de zomer goed tegen de zon, o.a. om haarverlies in de herfst te voorkomen.
Draag een hoed
Het lastige hiervan is dat de zomers tegenwoordig zo heet zijn, dat het best irritant is iets op je hoofd te velen. Toch is het verstandig en ik geef je graag de volgende tips:
- Draag een luchtige zomerhoed, van zomermaterialen. Het lekkerste is (parasisal) stro, hennep, stropapier. Dat waait tenminste nog een beetje door. Een echte panamahoed is een aanrader en de investering meer dan waard. Een goed exemplaar gaat jaren en jaren mee, weet ik uit ervaring. Let op dat je een echte koopt. Die zijn dan ook wat duurder. O.a. te verkrijgen van de merken Mayser (Duits), MJM (Deens) en Stetson (Amerikaans). Tip: Koop je hoed in een hoedenwinkel. Ze geven je advies, je kunt verschillende modellen passen, je weet welke hoofdmaat jou past, welk hoofddeksel lekker zit, etc.
- Ook flaphoeden van linnen of katoen zijn geschikt voor de zomer. Zo’n hoed voelt immers lekker licht aan op het hoofd. Een brede rand zorgt voor schaduw op het gezicht en in de nek Draag je geen zonnebril, dan beschermt de rand zelfs je ogen tegen de brandende zon.
- Een petje kan ook, maar ik vind dat zelf veel te warm, omdat dat meestal te dicht op je huid zit. Maar als je er eentje vindt van dun katoen of linnen dan is dat ook best te doen. Kangol is een heel leuk merk met veel luchtige petjes. Hier volgt een tegenstrijdig advies. De petten van Kangol zijn namelijk van polyester, maar omdat de stof heel luchtig is geweven, voelt zo’n petje toch lekker op je hoofd.
Voor de ladies: Een sjaal
Een sjaal, losjes geknoopt om je hoofd doet het ook goed. Zorg wel dat je natuurlijke materialen gebruikt. Dus vermijd te allen tijde polyester doeken. Neem katoen, linnen, zijde.
EN: Draag bij voorkeur lichte kleuren. Die weerkaatsen de zon.
Bescherm je haar met verzorgingsproducten
Wil je echt niets op je hoofd, denk dan aan een speciale zonnespray of -crème met UV-bescherming voordat je de zon in gaat. Deze producten leggen een laagje over je haar en beschermen je haar tegelijkertijd tegen (zout) zeewater. Verder kun je je haar voeden en verzorgen met speciale shampoos, haarmaskers en sprays voor in de zomer. Voor zover deze producten doen wat ze beloven. Ik heb ze niet getest. Jan Magazine wel, in 2022.
Ook hoorde laatst dit advies van een kapper: ingesmeerd met zonnebrandcrème? Smeer het laatste restje in je haar!
Hoedenwinkels
Hier enkele hoedenwinkels die ik ken. Bij de meeste ben ik wel – soms meer dan één keer – binnen geweest. Niet iedereen heeft alles, dus informeer van tevoren.
- Demure in Amsterdam
- Hoeden m/v in Amsterdam
- Mirjam Nuver in Amsterdam
- House of Hats in Den Haag
- Cosy van Tutti in Haarlem
- Capello in Nijmegen
- Jos van Dijck in Utrecht
Lees ook
Dit is een artikel uit 2017, dus niet alles is meer up to date. Hier lees je wel van alles over de verschillende materialen van een zomerhoed.