Zijn jullie fan van The Crown, de Netflix-serie over de Britse koninklijke familie? Let dan eens op de kleding van koningin Elisabeth II. Kijk naar de manier waarop deze koningin zich kleedde, dan kun je zien dat ze empathie, betrouwbaarheid, gedegenheid en zichtbaarheid wilde uitstralen. Laat eens kijken hoe ze dat toonde.
Kleuren
Koningin Elisabeth II was slechts rond de 1.60 m en moest dus meer moeite doen om op te vallen. Daarom droeg ze meestal felle kleuren. Ook omdat ze vond dat de mensen er recht op hadden haar te zien, zeker als ze al zo lang in de kou en regen hadden staan te wachten op haar komst. Engels weer hè?!
Daarnaast lette ze ook op naar welke bijeenkomst ze ging.
- Bij internationale bijeenkomsten zorgde ze ervoor zo neutraal mogelijke kleding te dragen. In haar kleding kwamen dan ook geen kleuren voor van de vlaggen van de aanwezige landen.
- Daarentegen stemde ze haar kleding vaak af op de kleuren van de vlag van het gastland.
- Toen ze in 1986 in China was, droeg ze voornamelijk China’s gelukskleuren: geel en rood. Ook was paars in haar reisgarderobe aanwezig; deze kleur representeert heiligheid en onsterfelijkheid in China.
- Toen ze in 2011 in Ierland aankwam, de eerste Britse monarch in honderd jaar, droeg de koningin een zeer specifieke tint groen. Een zorgvuldige gekozen groen die er niet van uitging dat Koningin Elizabeth II Ierland zou terugwinnen, maar in plaats daarvan een gevoelig eerbetoon bij dit bijzondere moment was.
- Was er een bijeenkomst op gras, dan vermeed ze zeker groen. Ook geen donkere kleuren bij een donkere stoelbekleding. Ze zou dan opgaan in haar achtergrond en dus niet gezien worden.
Hoeden en handschoenen
Koningin Elisabeth II had – overdag – altijd een hoed op.
- De bol van de hoed moest hoog genoeg zijn om gezien te worden.
- Laag genoeg om op haar hoofd te blijven zitten in de auto.
- Was er een hoedrand dan mocht die niet te groot zijn, want haar onderdanen moesten haar gezicht kunnen zien.
Ze droeg overdag altijd handschoenen, die ze meerdere malen per dag verwisselde.
Koningin Elisabeth II en haar sieraden
Toen zij en haar zuster Margaret jong waren, kregen ze beiden een parelketting. Margaret een halssieraad met twee strengen, Elisabeth drie. Koningin Elisabeth II heeft vervolgens van de ketting haar handelsmerk gemaakt, samen met de broche die er altijd bij gekozen werd.
Diamanten droeg ze ’s avonds als daar de gelegenheid voor was.
Tassen
Die handtas hè? Je kon haar erin uittekenen! Vaak van het merk Launer. Klassieke tassen van hoge kwaliteit, die heel lang meegaan.
Draagbaarheid
Koningin Elisabeth II gaf de voorkeur aan ¾ lengte mouwen; ook een voorkeur van prinses Beatrix trouwens. Ze vond het haar plicht om veel te zwaaien naar haar onderdanen en dan moesten mouwen niet hinderen.
Al haar jurken waren verzwaard met gordijngewichten zodat ze niet onverwacht konden opwaaiden. Ze droeg alleen jurken. Ze wenste zich geen zorgen te hoeven maken of ze er wel correct gekleed uitzag. Bij een rok zou ze moeten nadenken of de blouse er wel goed in zat, als ze bijvoorbeeld uit de auto stapte.
Duurzaamheid
Haar outfits stonden in een spreadsheet: datum en plaats, gelegenheid etc. Ze droeg dezelfde kleding herhaaldelijk. Zo was te overzien wanneer ze haar kleding weer in de reprise kon gooien.
- Hoeden gingen pas met pensioen als ze zeker tienmaal waren gedragen.
- Schoenen werden voortdurend hersteld, net zo lang tot ze niet meer voldeden.
- Haar favoriete landelijke kleding ging decennia mee.
Subtiele signalen
De koningin kon natuurlijk niet altijd verbaal uiten wat ze dacht of vond, maar via haar verschijning kon ze wel een punt maken.
- Een tenue in blauw en geel van de EU-vlag bij de opening van een post-Brexit-referendum.
- Een bescheiden zijden hoofdbedekking terwijl ze een Saoedi-Arabische prins rondreed. Vrouwen zaten niet aan het stuur in de tijd!
- Haar handtas op een bepaalde manier plaatsen om bijvoorbeeld aan haar staf duidelijk te maken dat een hoogwaardigheidsbekleder te lang aan de praat was.
Regelmatig liet ze haar broches voor haar spreken.
- 2018 – Bij de eerste ontmoeting met Trump droeg ze de broche die ze van Barack en Michelle Obama had gekregen. Op dag twee van hun ontmoeting speldde ze een broche op die haar door Canada was gegeven. Trump had indertijd een zeer koele verhouding met dit land.
- Bij een zomerreceptie in 2010 om het 100-jarig bestaan van de Canadese Marine om Canada dag te markeren, droeg ze een broche met een esdoornblad (=maple leaf, het symbool voor Canada).
Kijk anders naar The Crown
Dus als je weer naar The Crown kijkt, let dan op al deze details. Nu weet je meer wat ze betekenen. En zie ook hoe natuurlijk de mode en gewoontes veranderen. Prinses Diana schafte bijvoorbeeld de hoed totaal af, omdat ze merkte dat die in de weg zat als ze een kind wilde knuffelen. Megan Markle draagt geen handschoenen, heeft zelden hoed op haar hoofd, speldt geen broche op en heeft geen traditionele handtas aan haar arm hangen. Overigens komt de laatste niet in The Crown voor.
Bron: Our Rainbow Queen