Heb jij – als man – ook wel eens je hoofd gebroken over het verschil tussen badjas, kamerjas en ochtendjas? Lekker belangrijk! Nu de energieprijzen de pan uitrijzen, is de aanschaf van een exemplaar met de komende koude toch niet zo’n gek idee.
Hierna volgt een opsomming van het verschil tussen badjas, kamerjas en ochtendjas. Als je op zoek gaat naar zo’n huisjas, zul je merken dat het onderscheid nogal theoretisch is. De termen worden in de praktijk veelal door elkaar gebruikt. Dus let vooral op wat je zoekt: Wil je comfort, warmte, luxe en/of schoonheid? Zoek je vooral warmte voor de komende tijd, verdiep je dan met name in de bad- en kamerjas.
Wat is een badjas?
Een badjas trek je even snel aan, bijvoorbeeld na een bad of douche. Hoef je niet naakt door het huis of je hotelkamer te banjeren! Heel functioneel dus. Zo’n badjas heet in het Engels “bathrobe”. Altijd handig om te weten als je in een Engelstalig land verkeert.
Waarvan worden badjassen gemaakt?
Badjassen vind je in zachte, zware stoffen, zoals katoen, badstof, microfiber of fleece. Trek je vooral een badjas aan nadat je hebt gedoucht of gebadderd, dan koop je eentje die water absorbeert: badstof of katoen. Ook een badjas van microfiber is een goede keuze. Een nadeel: deze stof ademt niet goed.
Minder geschikt voor na het badderen is fleece; het neemt namelijk geen vocht op. Wel is de stof heerlijk zacht en sterk isolerend. Kijk hierna bij ‘kamerjas’.
Wat is een ochtendjas?
Een ochtendjas of kimono trek je je over je pyjama aan als je nog geen zin hebt om je direct aan te kleden. Deze sjiekere uitvoering van een badjas is bepaald niet op warmte gericht. Ochtendjassen worden vaak gemaakt van lichtgewicht, luxe stoffen, zoals zijde of satijn. Polyester komt ook veel voor. Het lijkt een beetje op flaneren in je eigen huis!
Wat is een kamerjas?
Wil je comfortabel warm zijn in huis? Trek je normaal je joggingpak aan? Probeer eens een kamerjas, zodat je er thuis ook een beetje leuk bijloopt! Deze comfortabele, lange mantel draag je alleen binnenshuis. Je draagt een kamerjas over je gewone kleding, wanneer het fris is in huis, of wanneer je afkoelt door vermoeidheid of te lang stilzitten.
Een kamerjas wordt gemaakt van warme of luxe stoffen, zoals fleece, fluweel, zijde. Soms is een kamerjas versierd met borduursels, een mooie kraag. Hier twee voorbeelden:
Naast het verschil tussen badjas, kamerjas en ochtendjas, leg ik hieronder ook wat meer uit over de verschillende stoffen. Helemaal onderaan bij LEES OOK, vind je nog een artikel over polyester, ook in dit blog genoemd.
Wat is badstof?
Badstof is een weeftechniek van katoen. Het katoen wordt in lussen geweven, waardoor er meer materiaal wordt gebruikt. Door deze weeftechniek kan de stof meer vocht opnemen. Badstof vind je bij handdoeken, badjassen en strandkleding.
Wat is microfiber?
Microfiber is zeer elastisch, daarom is een zeer nauwe pasvorm mogelijk, wordt daarom veel in ondergoed gebruikt.. Deze ademende stof voert snel vocht snel af, waardoor je droog blijft. Microfiber is sterk en duurzaam, maar toch erg licht. Het is zowel water-absorberend als -afstotend, voelt zowel ruw als zacht aan.
Wat is fleece?
Fleece is een gebreide en geruwde stofsoort. De stof lijkt op een lamsvacht en is lekker zacht. Deze synthetische stof (polyester) isoleert sterk. Neemt geen vocht op.
Wat is satijn?
Satijn is een weeftechniek die de stof doet glanzen. Satijn kan katoen, zijde of polyester zijn.