Vaak heb ik het al geschreven: het maakt écht uit wat voor kleding je draagt, hoe je eruit ziet, wat je uitstraalt. Toch lijkt het er meer en meer op dat de meeste mensen zich daar geen mallemoer van aantrekken. Jammer, want goed gekleed op pad; je kunt er zoveel mee winnen.
Fantasieloos
Ook in Nantes – waar ik zes weken ben geweest – was ik geschokt door de volstrekt fantasieloze en veelal onverzorgde spijkerbroeken- en jogginggeneratie. Waar is die goed geklede Fransman die ik me dacht te herinneren? Terug in Parijs zag ik ze weer, de goed geklede dames en heren. Natuurlijk ook niet overal, maar opmerkelijk meer en beter dan ik in al die weken in Nantes had gezien.
Nou kun je wel zeggen “het is nu eenmaal zo”, maar hier lees je een nieuwsbrief van een imagoadviseur, iemand die van jouw uitstraling haar beroep heeft gemaakt. Die weet wat een verschil het maakt als je je met aandacht kleedt, zorg aan jezelf besteedt. Dat je goed gekleed op pad gaat volgens de codes van jouw beroep, bedrijf en de omstandigheden. Enkele voorbeelden:
- In je functie wil je autoriteit uitstralen of juist heel benaderbaar overkomen of iets ertussen in;
- Je gaat een belangrijk gesprek in, waarbij je bepaalde doelen wilt halen;
- Er komt een sollicitatiegesprek aan en vanzelfsprekend wil je goed overkomen. Wat trek je aan, bij welke soort baan? (ook als je online solliciteert);
- Je wilt een product verkopen. Afhankelijk van het product en je beoogde klanten pas je je voorkomen, uitstraling aan.
Ook midden tussen de kazen goed gekleed op pad
Twee keer dezelfde jurk, links formeler gekleed dan rechts (als je het mutsje wegdenkt). Donkere kousen, hakken, geen frivoliteiten en je hebt een andere uitstraling dan als je bewerkte kousen aantrekt, een glittersjaal drapeert, je sieraden nadrukkelijker aanwezig zijn en platte schoenen aantrekt. Maar ook in je vrije tijd kun je goed gekleed op pad. Natuurlijk is het mijn beroep, maar dat beroep heb ik niet voor niks gekozen. Dus in mijn vrije tijd dof ik me altijd op (meestal dan: de tuin bijhouden en sportschool daargelaten) en dat levert me veel op. Glimlachende mensen, vaak bewonderende blikken van boven naar onderen, duimpjes omhoog en veel verbale complimenten. Van alle leeftijden, van mannen en vrouwen. Daar wordt een mens toch blij van? Ook in Nantes kreeg ik regelmatig te horen: “Quelle élégance, madame.” “J’adore votre style”, luidkeels in de supermarkt, midden tussen de kazen.
Mensen zien en waarderen het
Met andere woorden: hoewel veel mensen niet lijken te geven om hun uiterlijk en kleding, ze zien het heus wel als je aandacht aan jezelf besteedt én ze waarderen het. Als je dat dan bij een ander ziet, dan gun je jezelf toch ook dat plezier: goed gekleed op pad gaan? Met een glimlach op je gezicht verrijk je de wereld met je verschijning en je voelt jezelf er ook beter bij.